Ponuda proizvoda Zatvoriti
0 0 RSD
Vaša korpa je za sada prazna

Kako izabrati dušek

Kada ste se poslednji put probudili odmorni, raspoloženi i puni energije? Ključ za ovaj osećaj i dobar san je da odaberete pravi dušek. A pošto to nije laka stvar, naš vodič će vam pomoći u tome.

Vodič za izbor dušeka

Nije lako prepoznati kvalitetan dušek. Zbog toga koristite našeg stručnjaka za dušeke, koji će uz pomoć nekoliko brzih pitanja saznati šta vama savršeno odgovara.

U narednim redovima ćemo vas posavetovati kako da izaberete kvalitetan dušek baš za vas. Ali ako ne želite da čitate, uvek možete kontaktirati naše stručnjake za dobar san. Kontaktirajte nas ili putem linije za korisnike +381 668 046 723 ili na ćaskanju (samo kliknite na tekst "Pitaj" u donjem desnom uglu ove stranice).

Kada ste se poslednji put probudili odmorni, raspoloženi i puni energije? Ukoliko želite da vam se to dogodi, morate da imate dobar san, a dobar san možete da ostvarite samo uz pravi odabir dušeka. A pošto to nije laka stvar, naš vodič će vam pomoći. Iskoristite sve što vam savetujemo, a osim toga možete da koristite i naš filter proizvoda i označite sve važne parametre kako biste izabrali pravi dušek za vas, bilo da tražite kvalitetne dušeke 140x200, 160x200 ili 180x200. 

A ako i dalje niste sigurni nakon što ste pročitali sve naše savete, ne brinite, nećete pogrešiti. Razumemo da je izbor dušeka složena i u isto vreme veoma važna stvar. Na kraju krajeva, na njemu ćete provoditi nekoliko sati svake noći dugi niz godina. Stoga, ako utvrdite da vam odabrani dušek ne odgovara, imate mogućnost da ga vratite u roku od 45 dana.

Šta sve igra ulogu u izboru dušeka?

Starost 

Godine su samo broj... ali igraju ulogu pri izboru dušeka, posebno za decu i starije osobe. Deca mlađa od 15 godina svakako ne bi trebalo da spavaju na mekanom dušeku. Njihova kičma se još uvek razvija i potrebna joj je odgovarajuća podrška za ovaj razvoj. Stoga, na skali tvrdoće od 1-5, izaberite onaj dušek koji je najmanje tvrd 3, poželjno 4-5. Za seniore je najbolje izabrati "zlatnu sredinu". Dušek ne sme da bude previše tvrd, kako ne bi povredio kukove i druge zglobove. Istovremeno, ne sme biti previše mekan, da bi ste lako ustajali. A ako niste ni stariji ni dete? Možete dozvoliti da vas vodi osećaj koji vam se dušek više dopada ili položaj u kojem najčešće spavate. 

Pogledajte kvalitetne dušeke za starije osobe

Pogledajte kvalitetne dečije dušeke


Vícepocitové matrace


Telesna težine 

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je težina. Svaki dušek će se ponašati drugačije pod nekim ko ima 120 kg i pod nekim ko je težak upola manje. Svi naši dušeci imaju nosivost od najmanje 90 kg, a neki čak i 150 kg. Ako imate manje od 90 kg, možete pratiti druge parametre i ne morate da uzimate u obzir težinu. Ali ako imate više od 90 kg, svakako preporučujemo dušeke tvrdoće 3-5, koji će vam pružiti potreban oslonac. 

Pogledajte dušeke za osobe teže od 90 kg

Pogledajte dušeke za osobe teže od 120 kg

Pogledajte dušeke za osobe teže od 150 kg

Tvrdoća dušeka i vaše lične težnje

Ako se gore navedene kategorije ne odnose na vas, možete uglavnom pratiti svoj osećaj i najčešći položaj spavanja. Generalno, ne može se reći da je tvrdi dušek bolji od mekog, ili obrnuto. Pre svega, mora se prilagoditi vašem telu i podržavati vas. U našem portfoliju dušeka nećete naći ni jedan dušek koji se neće prilagoditi vašem telu, tako da bez brige možete da birate po svom osećaju. Ako volite da ležite na mekanom oblaku -  Izaberite dušek tvrdoće 1-3. S druge strane, ako želite solidan oslonac -  onda izaberite dušek tvrdoće 3-5. 

Pogledajte meke dušeke

Pogledajte srednje tvrde dušeke

Pogledajte tvrde dušeke

Položaj tokom spavanja 

Možete uzeti u obzir i položaj spavanja u kojem provodite veći deo noći. Dušek treba da bude vaš oslonac i da vam se prilagođava, posebno na mestima gde se na njega vrši najveći pritisak, tj. lopatice, ramena, kukovi i pete. Ako većinu noći provodite na leđima, oslonac vam je posebno potreban. U tom slučaju mirno možete izabrati tvrđe dušeke (3-5), koji vam neće opustiti kukove i nećete se probuditi sa bolovima u leđima. Ako većinu noći spavate na stomaku, preporučujemo dušek srednje tvrdoće 2-4. U tom slučaju biste u meki utonuli, a nasuprot toga tvrd dušek ne bi bio udoban za vas i terao bi vas da se cele noći prevrćete. Za spavače na boku preporučujemo mekši dušek (1-3). Dušek mora da ustupi mesto vašim ramenima i kukovima, jer će vas u suprotnom ovi delovi tela boleti i primoraće vas da se stalno prevrćete. A što je više okretanja, to je san manje kvalitetan. I na kraju, ako se stalno prevrćete noću i menjate položaje za spavanje, izaberite univerzalnu tvrdoću 2-4. I iznad svega, nabavite novi dušek što je pre moguće. Prevrtanje i okretanje je znak da vaš san nije tako dobar koliko bi mogao biti. 

Pogledajte dušeke za spavanje na leđima

Pogledajte dušeke za spavanje na stomaku

Pogledajte dušeke za spavanje na boku

Pogledajte univerzalne dušeke

Pametno rešenje za parove 

Ako još uvek niste sigurni šta želite, jer  oboje imate potpuno različite zahteve, ali hoćete da imate dva identična dušeka u bračnom krevetu, za vas su rešenje višenamenski dušeci. Zahvaljujući kombinaciji različitih materijala u jezgru i u presvlaci, ovi Patrner dušeci imaju različit osećaj ili tvrdoću na svakoj strani. Zahvaljujući tome, jedan supružnik može spavati na mekom, a drugi može da okrene isti dušek da spava na tvrdom. 

Pogledajte višenamenske dušeke


Matrace pro každého
 

Najčešći materijali za dušeke 

Što se tiče materijala za dušeke, ni ovde se ne može reći da je jedan tip bolji od drugog. Zavisi od vaših potreba i šta zapravo očekujete od dušeka. Dakle, hajde da opišemo najčešće korišćene materijale i pričamo o njihovim glavnim prednostima. 

1. Dušeci od pene - udobnost, raspodela pritiska i dug životni vek 

Penasti dušeci su trenutno verovatno najtraženiji i najpopularniji tip dušeka. Postoji veliki broj pena različitih svojstava, koje se često kombinuju u jednom dušeku kako bi se postigla što veća udobnost i raspodela pritiska tela, što je glavna prednost dušeka od pene. Pogodni su za praktično sve vrste letvica. 

PUR pena
To je osnovni materijal koji spada u najprodavaniji materijal u prodavnicama. Dušek od PUR pene je elastičan i prilagodljiv, ali njegova glavna prednost leži na drugom mestu - u niskoj ceni. Ako tražite jeftin, ali kvalitetan dušek od pene, PUR pena će biti materijal za vas.

Hladna (HR) pena 
U poređenju sa PUR penom, dušeci od hladne pene imaju znatno veće pore i stoga su prozračniji i bolje odvode toplotu. Ovo utiče na smanjenje pojave grinja i buđi, što doprinosi zdravom okruženju za spavanje. Odlikuje ih dug vek trajanja i stabilnost oblika. 

Memorijska (lenja ili visko) pena 
Kao što naziv materijala govori, to je materijal koji se savršeno prilagođava vašem telu. Menja svoju tvrdoću u zavisnosti od pritiska i temperature. Ne morate da brinete da li je dušek previše mekan ili tvrd - raspoređuje pritisak vašeg tela i možete neometano spavati celu noć. Zahvaljujući sporom vraćanju u prvobitno stanje, ne stvara povratni pritisak, što sprečava pojavu rana, ublažava bolove u leđima i stabilizuje telo u optimalnom položaju za spavanje

Lateks dušeci 
Izrađuju se od prirodnog ili veštačkog lateksa (gume). Ove dušeke karakteriše visoka elastičnost i brza reakcija na kretanje

Dušek od PUR pene

Dušek od hladne (HR) pene

Dušek sa memorijskom penom

2.  Dušeci sa oprugama - prozračnost, higijena i prijatan osećaj ljuljanja 

Prošli su dani kada ste nakon mesec dana dobili rupu na dušeku sa oprugom. Danas proizvođači mogu napraviti opruge od mnogo kvalitetnijih materijala, uključujući, na primer, legure titanijuma i kombinovati ih sa penama na način da vam garantuju udobnost, kao i prozračnost i nepogrešiv osećaj prijatnosti. Prozračnost je glavna prednost dušeka sa oprugama. Opruge u dušecima mogu biti jednostavne, bonel ili sa džepnim oprugama, i upravo su te džepne opruge najvišeg kvaliteta. Svaka od opruga je smeštena u posebno kućište, što im produžava životni vek i poboljšava raspodelu telesne težine. 

Uopšteno govoreći, ovo su neki od najprozračnijih dušeka, koji su pogodni i za vlažno okruženje kao i za kupce kojima je noću vruće. Naši hibridni dušeci koji kombinuju opruge i pene su pogodni i za tvrde osnove i letvice. 

Dušeci sa oprugama (hibridni)

3. Ostale specijalne vrste dušeka 

Pored gore opisanih osnovnih tipova, veliki broj dušeka kombinuje i više pomenutih materijala. Takvi dušeci se nazivaju sendvič dušeci, jer su slojevi složeni kao sendvič i kombinuju prednosti pojedinih vrsta. Na tržištu se mogu naći i gel dušeci koji su po svom ponašanju slični dušecima od memorijske pene. Sigurno ste čuli i za zonirane dušeke, koji su sačinjeni od različitog broj zona različite tvrdoće, koje su uvek napravljena tako da se najbolje prilagode datom delu tela. Naravno, zoniranje dušeka funkcioniše, ali ukoliko je dušek napravljen od kvalitetnih materijala, nema potrebe za zonama jer će vam se dušek prilagoditi i bez zona. 

Druga posebna vrsta dušeka su medicinski dušeci i ortopedski dušeci.

Kvalitetni sendvič dušeci

Kvalitetni zonirani dušeci

Kvalitetni medicinski dušeci

Kvalitetni ortopedski dušeci

Koji je najbolji dušek?

Ako ste mislili da izbor dušeka nije neka nauka, pogrešili ste. Nadamo se da smo vam objasnili sve što je važno i da će vam sada izbor biti lakši. Ako još uvek ne znate, želite da suzite mnoštvo proizvoda koje nudimo kako biste lakše birali, koristite slobodno naš filter proizvoda i unesite željene karakteristike. 

Ne znate gde da kupite kvalitetne dušeke ili niste sigurni da želite da kupite od nas? Pogledajte recenzije kvalitetnih dušeka od naših zadovoljnih kupaca.  

Savetovanje 

Ako vas nešto i dalje zbunjuje ili niste sigurni, ne ustručavajte se da nas kontaktirate. 

pon–pet od 08:00 do 18:00 i sub–ned od 09:00 do 16:00 

rado ćemo vam pomoći i savetovati vas u ćaskanju ovde na veb stranici (dole desno), kao i na broju telefona +381 668 046 723 ili putem e-pošte [email protected].