Ponuda proizvoda Zatvoriti
0 0 RSD
Vaša korpa je za sada prazna
Uvodna stanica O jastucima Kada boli vrat od medicinskog jastuka

Kada boli vrat od medecinskog jastuka

Da li ste ikada kupili anatomski jastuk i od tada vas boli vratni deo kičme? Ili ste eventualno čuli da se nekome to desilo? Što se tiče ovakvih jastuka, priča se ne završava njihovim izborom, već samo odgovarajućim ležanjem na jastuku koji zaista odgovara vašim potrebama.

Koji su razlozi za bolove u leđima i vratu nakon kupovine novog jastuka? Možda je kriv odabir pogrešne vrsta jastuka, ali to ne mora da bude pravilo. Problem može biti i nedovoljno dugom periodu adaptacije. 

Pogrešan odabir vrste jastuka 

Prvi razlog je izbor neodgovarajuće visine ili oblika jastuka. Drugi razlog je prilično drastičan prelazak sa klasičnog jastuka na anatomski jastuk. Čovek koji je navikao da spava na mekom jastuku od šupljih vlakana ili perja, ili često ima nekoliko zgužvanih jastuka ispod glave, prvo mora da se navikne na anatomski jastuk. Vratni mišići su navikli na loš položaj, a kada se stave na medicinski jastuk koji tera telo u drugačiji, anatomski ispravan položaj, kao reakcija može da se javi bol u vratnom delu kičme, ukočenost mišića vrata ili bol u leđima. Međutim, ovi bolovi nestaju u roku od nedelju do 14 dana. Ako već imate zdravstvenih problema, neophodno je da se naviknete na anatomski oblikovan jastuk. 

Zašto kupiti anatomski jastuk? 

Anatomski jastuk je pogodan za kupovinu posebno ukoliko imate probleme sa vratnim delom kičme, ali i za prevenciju ovih tegoba. Osigurava savršen i ispravan oslonac za glavu i vratni deo kičme. Zbog toga je pogodan za sve koji brinu o zdravom snu. Anatomski jastuci su napravljeni od viskoelastične (memorijske) pene osetljive na temperaturu i pritisak, što znači da kada ležite, jastuk omekšava, oblikuje se prema obliku vrata i glave i pruža savršeno opuštanje mišića vrata i ramena. Naravno, jastuci imaju presvlaku koja se može skinuti i prati iz higijenskih razloga. Jedini nedostatak je veća nabavna cena, što je, međutim, ulaganje u kvalitetan san na duži vremenski period.  


Tempur anatomický polštář

 

Za koga anatomski jastuci nisu prikladni 

Jastuci se izrađuju u različitim oblicima i veličinama za različite položaje spavanja. Stoga se za svakoga može naći odgovarajući jastuk. Anatomski jastuci su napravljeni u različitim oblicima i svaki oblik je dizajniran za drugačiji položaj. Neki su namenjeni za spavanje na boku i leđima, drugi samo na boku ili samo na stomaku, ili postoje i udobni jastuci koji se mogu koristiti za bilo koji položaj uz zadržavanje funkcije - oblikovanja prema vratnom delu kičme i glave. 

Koje su razlike između pojedinačnih oblika jastuka? 

Svaki oblik ima svoje opravdanje za različite položaje, ali samo jedan oblik (dvostruki talas - vidi sliku) je najpogodniji sa zdravstvenog stanovišta. Ako već imate zdravstvenih problema sa vratnim delom kičme, obično je najbolje da se naviknete na ovaj jastuk. 


polštáře Tempur

Kakav je odnos između dušeka i jastuka? 

Anatomski jastuk vodi računa samo o području glave, vrata i ramena, tako da neće uticati na kvalitet sna na neodgovarajućem dušeku. Važno je istovremeno birati dušek i jastuk. Međutim, ukoliko niste u mogućnosti, a želite da poboljšate svoj san bar sa jastukom, ne zaboravite da odaberete jastuk sa konsultantom za spavanje prema vrsti vašeg postojećeg dušeka, jer je kvalitetan dušek najvažnija stvar za zdrav san. 

Najpopularniji anatomski jastuci za odrasle i decu. 

TEMPUR® Original anatomski jastuk je dugo bio najpopularniji među našim kupcima upravo zbog svoje sposobnosti da minimizira zdravstvene probleme u predelu vratnog dela kičme. Eventualno je bio popularan i univerzalni TEMPUR® Ombracio jastuk, koji je takođe pogodan za spavanje na stomaku. Bilo koji od anatomskih jastuka je pogodan za decu, ali najmanje visine. Mogućnost izbora visine anatomskih jastuka dostupna je za sve jastuke marke TEMPUR®. Kod drugih brendova obično nije moguće birati različite visine. 

Ako ste već isprobali sve naše savete i smatrate da se ne uklapate ni u jedan od opisa, kontaktirajte naše stručnjake za spavanje za dalje savete.